Vacances

Igår kom jag hem från en underbar start på vårt två veckor långa lov. I fredags efter skolan så åkte min familj, Alice familj och en kompis till min familj, till Millau. Det är en liten stad som ligger i södra Frankrike (Midi-Pyrénées), cirka sex och en halv timmars biltur från Angers. Vi bode i en liten by, Peyre, 5 km utanför Millau, det finast byn jag någonsin har sett typ.
 
 
 
 
Anledningen till att vi åkte till Millau, som för övrigt inte är en jätte livad stad, var för att vi skulle vara med i springa ett lopp i bergen. Jag har typ varit nervös inför detta sedan jag fick reda på att jag skulle göra det, i juni eller nått. Ialla fall, jag Alice och Octavie skulle springa den kortaste sträckan, 9 km. 9 km är ju inte jättelångt, men tänk då att det är 9 km upp och ner för et berg! Herregud. Iallafall, lördagen var jättekall och jag ville så gärna bara ligga i min säng och göra inget. Men när klockan var 14h15, en timme innan vi skulle springa, och vi gick runt i soppsäckar för att inte dö av kyla, så var jag ganska redo. Jag önskar jag kunde säga att jag studsade fram det 9km, men nej. Det var verkligen jobbigt och jag måde så illa och vill bara sluta. Men utsikten var iallafall fin. Men efter 56 minuter var jag klar (en stund efter Alice och Octavie) och jag är sjukt nöjd!! Så nöjd att jag är hemma och inte ligger död i nått dike i Millau, så nöjd att jag inte fick en katastrofal tid, så nöjd!
 
På söndag efter den goda frukosten och efter att vi hade kollat på Viaduc de Millau så åkte männen hem och vi tjejer till Lot där Estelles föräldrar bor.
 
 
Fast innan gjorde vi ett stop och kolla på ostarna i Roquefort. Intressant intressant. Lot ligger nor om Millau och egentligen inte så jättelångt. Men GPS:n Sebastian föreslog den dumaste vägen någonsin. Det var väldigt vacker, som en sagoskog. Med snö, ja det har snöat i Frankrike, inte så mycket, men det låg snö på åkrarna längs vägen. Men 3h kringelikrok vägar är inte det mest praktiska. Men tillslut kom vi fram til huset, som ligger lite utanför Bretenoux.
 
På måndagen efter att jag, Nan och Estelle hade varit och handlat så åkte vi till Rocamadour. 
 
Fast först åkte vi och kolla på ett slott där nån uppenbarligen bodde.
 
 
 
Tog en liten promenad innan vi gick upp i byn. 
 
 
 
 
Egentligen skulle vi stanna i Lot tills idag, men eftersom det var lite hinder så fick vi åka hem igår efter lunch, synd. 
 
 
Även om jag har haft en bra liten semester med fina landskap, häliga människor, god mat, härliga utflyckter så var det verkligen skönt att sova i sin egen säng igår! 
 
-

Fatigué

Jag vill egentligen mest på hela jorden sova, men nej. 
 
I fredags var vi hamma hos Matthieu och Sofie (hans tjej) med morföräldrarna. VI åt och prata massa. I början när jag kom hit var jag inte så jättepep på sådana kvällar. Ganska tråkigt när du inte fattar och inte kan prata. Men nu har jag börjat uppskatta det, vilket antagligen betyder att jag har utveklat min franska bra. Vi var hemma runt tolv så blev inte så mycket sömn den natten eftersom ja gskulle upp 06:30 för mitt ekonomiprov.
 
SOM JAG SKREV EN SIDA PÅ. Jag är så sjukt stolt att jag skrev en sida på franska om ekonomikriser. Herregud vilket underbarn jag är. Antagligen är det dock helt fel och alla andra skrev cirka 8 sidor. Men skit samma, jag är sjukt nöjd. 
 
På rodden var det kaos. Vattnet har stigit så promenadstråket längst floden är borta. Vattnet är brunt, jätteströmt och det flyter runt massa äckliga saker i vattnet. Så äckligt. Alla var sura och skrek på varandra. Men alla gånger kan ju inte vara bra, så är livet.
 
Efter åkte jag hem, duscha och packa min väska på typ 15 min. Efter åkte jag till Maud för att fixa mig, äta och förfesta med tjejerna innan vi skulle till konserten. Vi åt, drack, skratta, skratta mer, prata, berätta om massa saker, skratta lite mer. Kan ju bara säga att ju senare det blev dessto bättre blev min franska. Sen gick vi i ösregnet 30 min, eller mer, till konserten. Det var blött och kallt och alla hände inte med jättebra. Men tillslut kom vi iallafall fram och in i värmen. Det hände massa saker resten av kvällen. Typ alla som jag känner var där och jag var typ med alla hela tidenkändes det som. Vi dansa, trängdes under markiserna utanför för luftpause, dansa mer, kysstes, skratta åt allt konstigt som hände, tog hand om människor som inte kunde ta hand om sig själva och så mycket mer. Men allt känndes så bra. När klockan var efter 03 och lokalen hade nått sin maxgräns av äcklighet så åkte vi hem, eller Marines föräldrar körde oss hem i ösregnet. Somna inte fören efter 04 så har inte fått så mycket sömn idag häller. Men så värt
 
Idag regnar det inte föresten!
 
-

Choses que j'ai faites

Kanske dax att skriva. Har gjort så mycket annat att jag inte haft tid. Typ...:
☮Kollat på the Hangover part 2 och äta chips.
☮Tappat bort mig på vägen hem efter ett misslyckat uppdrag med Garance.
☮Plugat till mitt economiprov.
 
☮Krypit runt på borden i bildsalen och tat kort till mitt oseriösa bildprojekt. 
☮Insett att det inte fanns maskiner för 100 år sedan.
☮Cyklat till skolan i det ständiga regnet ☂
☮Haft lite egentid och shoppat själv efter skolan på onsdagen.
☮Fått tillbaka mitt tomma papper där jag skulle skrivit mitt historiaprov. Men tror det eller ej, historialäraren sa inget, och jag lever!!
 
☮Målat massa kartor 
 
☮Promenerat massa på mina ställen
☮Sett på Grease, på franska dock, men sångerna 
var på engelska. Jag var så lycklig!!
☮Frysig så jag trott att jag skulle dö, jag är seriös rädd för kyla. Det är hemskt
☮Förbettrat min franksa.
☮Blivit intervjuad med Octavie, min mamma och Ebba för en tidningn om hur det är att vara utbytesstudent.
 
☮Njutit av en ynka dag i solen.
☮Rott i ösregn.
☮Hostat sönder min hals.
 
Jag ska försöka skriva mer, för tråkigt när jag bara raddar upp allt jag har gjort. Jag kommer inte ens ihåg allt jag gör lixom. Händer så mycket hela tiden.
 
-

Bon et Mauvais

Det är redan lördag och ännu en helg. Här hänt mycket i veckan. Vill inte ta för mycke av eran tid, så gör skriver därför en liten snabb resume.
 
 
Tisdag:
Ingen gympa (vilket inte var jättekul dock). Men istället gick jag, Paul-Marie och Quentin och köpte macarones på bästa pâtisserie i stan. Sen gick vi till fnac, kolla tvspel och filmer och sen till gallerie lafayette och kolla på dyra kläder för att slutligen däcka lite i skolacafet. En fin stund.
Hemma såg jag dessutom en bra film om andra världskriget, var nära på att börja gråta i slutet när ena tjejen tog sitt liv. Fatta såpas mycket att jag nästan glömde av att den var på franska.
 
Onsdag:
Behöver jag säga så mycket mer, det var onsdag. Plus att jag köpte lurar till min babe iPhone:en äntligen!!
Nöjd med att jag rodde 5000m på roddmaskinen på 30 min.
Hemma spelade jag Alfapete med min mamma, vilket var kul, lärde mig massa nya franska ord.
Torsdag:
Var skönt med bild och sitta och skratta om hur dålig läraren var. 
 
Fredag:
Vi hade klassfoto, tjejerna var killar och killarna tjejer. Var faktist riktigt kul (även om jag hatar teman). Dock faila det totalt när killen som har nått viktigt jobb i skolan sa att det var klassfoto och inte nån maskerad. Så några fick gå och byta om och missade halft fotot, men kul, haha. 
Åt lunch i solen med Jean-Baptiste, vilket var typ veckans höjdpunkt. 
 
Lördag:
Köpte biljet till konserten som ska vara nästa lördag. Så festpep!!
Jag åkte med Eloise i min klass idag efter provet. Vi åt lunch, kolla på Vampire Diaries, baka brownies och hade allmänns mysigt tjejsnack. Så skönt! 
 
 
Tisdag:
Det regna och fick tvinga migsjälv att gå till skolan, varför har inte skolk uppfinnits i Frankrike med? 
Hela dan snurra och jag börja nästan gråta för jag var tvungen att lämna min dator för at plugga, så trött.
 
Onsdag:
Var tråkig på vattnet, fatta typ inget och var inte så pep.
 
Torsdag:
Herregud jag vill stycka min historialärare och skicka honom till Ryssland. Han sa bokstavlig talat att jag kunde slänga mitt arbete i papperskorgen när han gav det tillbaka till mig. Säger inför hela klassen att jag är sämst i världen typ, tror inte han har fattat att jag inte pratar franska som alla andra i klassen. Han förstör verkligen min dag! Skulle gjort var som hälst för att bli av med honom!!! Ååå blir arg bara jag tänker på han, får panik! 
 
Fredag:
Jag var i skolan tidigare än vanligt för klassfotot, segt. Plus att det var historia. Var så sjukt trött, somnade på ekonomilektionen. Puls att jag plugga hela kvällen
 
Lördag:

Jag satt tre och en halv timmar. 210 min, 12 600 sekunder, och gjorde inget. Kolla på ett tomt papper där jag egentligen skulle skriva mitt historia prov på. Jag fattade fan ingeting! Dessutom var det skitkallt i klassrummet, jag hade smutsigt hår och en jävla vagel i ögat (som nu typ är borta). När vi äntligen fick gå trode jag att jag skulle syp. Darra och kunde inte stå stilla och kunde knappt tänka. Varför fan utsätter jag mig för detta?!?!?! Mår illa bara av att tänka på det. Hatar helvetet!
 
 
Föresten så går det bra med franskan! Även om jag pratar engelska ibland med mina kompisar så pratar jag mycket franska. Kan faktist prata på riktigt nu. Funkar lixom.
 
-
 

Oh mon dieu

Det verka som att Gud inte kan sluta gråta. Jag har ingen anning varför han gråter, men snart kommer jag med börja gråta om detta fortsätter. Kanske gråter han för det fattiga barnen i Afrika, kanske för att vi människor spottar ut oss giftiga saker som äter upp vår jord, kanske för att man dubbar alla filmer i Frankrike. Eller så kanske han ar insett, precis som jag, att man inte lär sig nått i skolan. Hel ärligt nu, jag kan inte komma på nått förutom läsa och skriva (eller ja, bilda någorlunda rättstavade ord) som jag har lärt mig. Jag ränknar till och med fortfarande på fingrarna och kan ärlig inte gångertabellen. Kanske är det jag som är ovanligt dum, eller så är det så det är bara. Man lär sig saker någorlunda bra till provet. Men lagom till nästa prov så har man glömt allt från det förra.

Vad ska det bli av mig här i världen!? Här i Frankrike så är alla (typ) så säkra på vad ska bli av dom. Alla har en fin framtid planerad och jobbar hårt för att komma in på dröm universitet. Men jag? Jag lär mig franska för att sen gå tillbaka till två långa meningslösa år i gymnasiet. Jag kommer iallafall kunna franska. Men det har jag ju inte ens lärt mig i skolan. Vad mycket enklare det skulle va om min mamma eller pappa var president eller nått annat välbetalt jobb. Du kunde jag har festat hela mitt liv, som Paris Hilton.

Livet är underbart

-


Comme un dimanche devrait être

Igår hade jag inget prov. Dom andra hade matteprov och jag som inte är tillräkligt klok för det slapp det. Sovmorgon. Var i stället på markanden på Place Lafayette, som jag var för några veckor sedan. Vi köpte jättegod Kinamat som vi åt till lunch sen. GottGott. 
 
Det var ingen rodd häller igår. Istället hjälpte vi till med en tävling som var. Det var för étudiants som fick ställa upp med sitt lag i de olika grenarna. Ingen av dessa massa människor hade rott innan så vi fick hjälpa till lite här och där. Efter att vi hade hjälpt till så var vi i en sal och tränade lite. Var inte jättekul kanske. Ska inte gå inte på detaljer, men som vanligt var det ändå kul att träffa några av människorna. 
 
Efter duchade jag snabbt som blixten, eller snabbare, snabb som jag är. Sen åkte jag och mina föräldrar till Marine i min klass. Jag ska nämligen åkta till Marines sommarstuga (som vi säger på svenska) i Normandie med hennes mamma, mammans man och sex av tjejerna jag umgås med i skolan. KulKul!! Så vi var där och planera lite. Plus att jag fick massa skvaller av tjejerna från skolan, hehe.
 
Vi var hemma igen vid halv tio kanske och då var alla Matthieu vänner där för att fira hans födelsedag. Jag som bara hade ätit lite tilltugg sen 12 var sjuk redo för mat. Men fick dricka drink och trycka i mig lite nachos tills halv tolv när vi tillslut åt. Vi åt säkert till kl 01.00. Pratade och skrattade massa. Senare när Anne-Françoise och Dominique gick så sjöng vi (dom) karaoke och skratta massa mer. Även om dessa 14 män och kvinnor var cirkus 26 år och prata franska så hade jag ändå väldigt kul. Gick inte och la mig fören säkert 03.00. 
 
Lite segt dock eftersom jag var tvungen att gå upp kl 08 imorse. Jag, Anne-Françoise, Dominique och Estelle (Alices mamma) var på en promenad på en liten ö en halvtimme från Angers. Man betalade en liten slant och så gick pengarna till barn med malaria i Mali. Emilia kör fult ut med välgörenhet!
Förutom att det var trevligt att promenera (med mina Easy Tones) och prata så var ön väldigt vacker. 
 
 

 
Vi gick en runda på 8 km i det fina vädret. 
 
Dominique plockade lite valnötter på vägen med
 
Denna pyttelilla ö innehöll fler kyror vad jag kunde hålla räkningen på. Och ett jättefint utekappel med stora Jesus statyer på taket.
 
Den lilla ön har två floder runt sig och på vintern stiger vattnet upp i byn. Så här och där var det markeringar på hus eller stolpar på hur högt vattnet stigit vissa år. Sjukt! 
 
Resten av dagen har jag umgåtts med Matthieus kompisar, spelat vollyboll i regnet, ätit, pluggat, sett på tv, kollat på Pluras kök och tagit det lugnt hemma. Som en söndag ska vara
 
-

Temps

Livet flyter på här. Jag har svårt att hitta tid att skriva. Det är så mycket med skolan, träningen och familjen. Det är fortfarande ganska varmt här även om det nu är oktober, inte under 15 grader på dagarna. Men självklart fryser jag som en jävla idiot när jag cyklar till skolan på morgonarna eller står i lunchkön (fast jag tror dock bara att det är där i lunchkön som det är kallt, det är helt sjukt). 
 
Hemma är det bra. Det känns som jag bara skriver att allt är bra hela tiden, men det är faktist bra här, bättre än vad jag trode att det skulle vara såhär efter en liten månad. Jag hänger med bra på middagssamtalen och pratar lite jag med. Vi gör ganska mycket i familjen. Idag ska jag till exempel åka till Nantes med mina föräldrar efter skolan och se på en konser för nått bra välgörande, på söndag ska jag med min mamma och promenera i en annan by här i närheter, osv. Octavie börja skratta för att föräldrarna planerar så långt i förväg (dom satt och prata om vad som ska hände om typ tre veckor). Men jag tycker det vanligtvis är ganska kul. Fast är ganska skönt att bara vara hemma med ibland, läsa, plocka grönsaker, bada i poolen, hälsa på morföräldrar, plugga. Men det finns tid till det med ibland! 
 
 
 
I skolan är det inte lika tipp topp. Eller jo, jag gillar verkligen att vara i skolan och får vara med mina kompisar. I Frankrike som ni vet så är skolan ganska rejält mycket strängare än i Sverige (och många andra länder med). Du förväntas att sitta tyst, lyssna på läraren och anteckna. Dock är ungdomar ganska lika i alla länder och vara tyst är inte jättekul. Jaag anteknar så mycket det går, men är inte så lätt, hinner inte riktigt skriva allt och blir helt snurrig av allt skrivande. Ganska mycket lättare att prata med ens bordsgranne. Det hjälper inte när läraren ber elev efter elev byta plats för att dom pratar. Jag trode jag skulle dö på den senaste filisofilektionen. Min filosofilärare babla på som vanlig, men helt plötsligt kunde hon avbryta sig och be nån byta plats. Stor klass som vi är så finns det inte så mycket lediga platser, det sluta med att vi fyra som fick byta plats (ja, jag) hoppade runt i en ring. Det gjorde inte direkt saken bättre eftersom alla fick grova skrattattacker. 
 
Jag hade bild igår, jag gillar det men vi gör verkligen ingenting på lektionerna. Jag som ska göra ett fotoprojekt under året kan inte göra så mycket inne i salen och det är dessama för många. Så vi sitter mest och pratar. Läraren som hällre hade sätt oss göra nått djupt och svårt arbete är inte jättenöjd. Tror han säger flera gåner per lektion till var och en av oss 10 att vara tysta och jobba. Med vad? 
 
 
Igår var jag föresten inte på roddklubben (skulle ha styreträning). Jag hade nämligen en geografiläxa till idag. Tänkte vara duktig och göra den. Vilket jag även gjorde tills jag fick panik när jag inte fattade nått. Så har nu svarat på två av det fyra frågorna om Usa respektive Irans sätt att se värl . den påMina geografi/historia lärare som redan tycker jag är för dålig för att få gå i min klass kommer säker bli jättenöjd! Men jag ansträngde mig iallafall, det tyckte jag var lite bra, även om han inte kommer fatta det (han tror att jag bara låsas att jag inte fattar kursen). Önska mig lycka till! 
 
-

Un mois

C'est fou comme le temps passe vite. Je suis déjà allé pendant un mois! Pardon, j'ai oublié, écrire en suédois. Mais je parle francais tout les temps donc c'est difficile pour changer en suédois. Alltså, tiden går fort och jag har redan varit här i en månad (räknar tiden från och med at tjag kom hit hem till Angers för er som inte fattar). Det käns hemma och börjar nästan kännas normalt. Jag slår inte längre i huvudet i taket när det är mörkt, jag vet vilken kaka som är bäst på stället brevid skolan, jag kan tömma diskmaskinen och veta vart allt ska vara och jag har lärt mig vilka lärare som är snälla (alltså som inte ser om man inte skriver hela tiden). Hoppas ni alla där hemma firar mitt en månadsdag med att äta nachochips och gråta efter mig. Själv har jag det bäst här (i värmen). Skolan flyter på, jag triv verkligen hemma och mina kompisar är underbara. Med franskan går det med bra, jag fattar när jag vill fatta om man säger så. 
 
För att fira denna dag lägger jag upp dessa fina bilder på mig under månaden, var så god!
 

Jag och Ebba första dagen i Bapume, taggade och redo
YFU
Kul med finnar första dagarna i skolan Glad efter att varit i stan med Ebba, prata svenska!
Lagom glad efter första riktiga skoldagen, 08.15 till 17.25
Måste skryta lite om mina enorma muskler, som kommer vara så mycket större efter detta året.
Rodd har sina för och nackdelar, som fula brännor tex...Datorn, vad skulle jag gjort utan dig?!
Sportskada. Trodde jag skulle dö av blodförgiftning ett tag!
Skolan är inte alltid så tråkigt, gladglad
Mitt efterlängtade paket från Sverige har kommit! (med böcker, kläder, tidningar, kakor, godis o.s.v). Nästan som julafton, kallt och presenter.
Kan ju passa på att skryta lite om min snygga pappa som är med i Café och sånt.
Ja, fick tillbaka mitt filosofi prov idag. Fick inget betyg, inte så mycket att betygsätt lixom. Men min lärare vad glad att jag fattat frågan iallafall.
Trött efter en lång springrunda med familjen! Lever med konstant träningsverk här.
 
Nu ska jag förbreda inför imon, läsa lite av historia anteckningarna och packa min gympaväska. Sen ska jag sova, är så trött hela tiden, även om jag går och lägger mig kl 22.00 och sover hela natten lång. Men antagligen är det av antsträngning. Så godnatt! 
 
-

RSS 2.0